Picture
Bošnjaci, upoznajte sebe, naučite svoj jezik, zavolite svoju vjeru! Bošnjaci osuđuju, ali ne proklinju. Bošnjaci pamte, ali ne progone. Poslije svih zločina koje su pretrpili, Bošnjaci ne smiju zaboraviti i moraju osuditi sve one koji su počinili zločine nad njima. Zločinac kog zaboravite i ne osudite, prestaje se osjećati zločincem. Bosnu niko ne može oteti Bošnjacima, ako Bošnjake i može iz Bosne istjerati. Jer Bošnjaka možeš otjerati iz Bosne, ali mu Bosnu ne možeš oduzeti! Bosnu niko ne može poreći, ako je se svako i može odreći! Taman se svi Bosne odrekli, ne bi Bosnu porekli! Položaj Bošnjaka posvuda, u svijetu, regionu, čak i u granicama BiH je pasivan, gotovo servilan. Kao da se osjećaju dužni nekome, snebivaju se i sve bi nešto da se izvinjavaju, biva da ne smetaju, da ne bihuzure, uvijek zahvale na svakom normalnom gestu kao na nezasluženoj velikodušnosti. Kao da Biti Bošnjak, znači: nigdje ne biti u svojoj kući, na svome, nego svuda i uvijek biti u tudjini! Ali upamtite i nikada ne zaboravite: BOŠNJAK NIJE DOŠLJAK!
 
PicturePokolj Bošnjaka u Bosni
Slijedi izvještaj ‘herojskog’ poduhvata  četničkih odreda Dragoljuba Draže Mihailovića – u februaru 1943 godine kada su na ‘junački’ način poklali oko 9.200 Bošnjaka od kojih je bilo “oko 1200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.”
Ovaj izvještaj je poslao komandant-major Pavle Djurišić četničkom vodji Mihailoviću.

Ovo je bio samo jedan od mnogih genocidnih pokolja koje su Srbi počinili nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu.

STAB

Limsko-Sandzackih cetnickih odreda.
Str. Pov. Broj
13 februara 1943 godine.
Polozaj

NACELNIKU STABA VRHOVNE KOMANDE

Akcija u Pljevljanskom, cajnickom i focanskom srezu protiv muslimana izvrsena je.

Operacije su izvedene tacno po naredjenju i izdatoj zapovesti. Napad je poceo u odredjeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvrsile su dobivene zadatke na opste zadovoljstvo.

Otpor neprijateljabio je od pocetka do kraja slab. Jedini veci optor bio je na Trebeskom brdu, koji je trajao 4 casa, ali i on je brzo savladan.

Srpski četnici kolju. Izvor: B. Latus – M. Dželebdžić, Četnički pokret Draže Mihailovića 1941-1945, Beograd 1979., str. 24.

Nasi odredi 7. ovog meseca u toku noci, vec su izbili na r. Drinu, te su borbe zakljucno sa tim danom bile uglavnom zavrsene, a zatim je nastalo ciscenje oslobodjene teritorije. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena tako, da nijedan njihov dom nije ostao citav.

Sva imovina je unistena sem stoke, zita i sena. Naredjeno je i predvidjeno prikupljanje ljudske i stocne hrane u odredjenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica, koje su ostale na terenu radi ciscenja i pretresanja terena i pomenutih predela, kao i radi sprovodjenja i ucvrscivanja organizacije na oslobodjenoj teritoriji.

Za vreme operacija se pistupilo potpunom unistavanju muslimanskog zivlja bez obzira na pol i godine starosti.

Zrtve. – Nase ukupne zrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesretnim slucajem i 32 ranjena.

Kod muslimana oko 1200 boraca i do 8.000 ostalih zrtava: zena, staraca i dece.

Za vreme pocetnih operacija, muslimani su se dali u begstvo ka metaljci, cajnicu i r. Drini. Na Metaljci je nasao skloniste mali deo stanovnistva. U Cajnicu se racuna da ima do 4.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko drine pre nego sto su odredjene jedinice izvrsile presecanje mogucis odstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovnistvo je unisteno.

Moral kod muslimana bio je takoreci srusen. Zavladala je epidemija straha od nasih cetnika tako, da su bili prosto izgubljeni.

Intervencija okupatora iz Pljevalja i Cajnica sastojala se samo u tome – zastita i obezbedjenje njihovih garnizona od opasnosti usledjenja nasega napada.

Detaljan izvestaj podnecu naknadno u relaciji sa svima prilozima i skicama.


KOMANDANT, MAJOR
Pavle Djurisic